Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 08:00 - Какво скриваха от нас за Любомир Лулчев
Автор: bven Категория: Политика   
Прочетен: 17454 Коментари: 12 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
Любомир Лулчев

Таен съветник на Цар Борис III

(1886-1945 г.)


Разстрелян от Народния съд на 01. февруари 1945г. заедно с регентите. Роден е в Кнежа. Завършва Военното училище в София и учи шест семестъра медицина. Специализира авиация в Англия и е един от първите ни летци, ползвали самолета като бойно средство по време на бомбарди- ровките над Одрин. Като офицер от българската армия и герой от войните 1912-1918 г. е пенсиониран с чин подполковник. След това става дъновист и е близък само с двама души – учителя Петър Дънов и царя. Своите мисли Любомир споделя със съседката си Султана Рачо Петрова, която му помага чрез генерал Алекси Стоянов да се срещне с царя. Днес е трудно да се предположи какво точно е накарало Борис III да приеме странния посетител. Очевидно свободното изразяване на мнение и то от човек, който чака пенсия е допаднало на монарха. По това време Лулчев вече е известен

image с Петър Дънов


последовател на “Бялото братство”. Не случайно Борис III отговаря на събеседника си с думите: “Зная, зная Лулчев! За Вас Христос е царят!” Репликата на Лулчев е: “Помнете, че когато идат бурите, светкавиците удрят по най-високите върхове!”.
Атентатът на 16 април 1925 г. отминава царя, но не и семейството на Лулчев. Под развалините на катедралата остава неговият тъст о.з. генерал Радойков.

През 1930 г. е убита по изключително жесток начин и съпругата на Любомир – Ангелина или Гела. Убийството е извършено от домашната й прислужничка с цел грабеж на бижутата й.
Цели 18 години преди това Лулчев е предупредил жена си: "Скъпа, не се омъжвай за мен! Ще те убият!" Във фаталната нощ той е при Петър Дънов. После разказва, че изведнъж започва да усеща необяснима тревога. Сбогува се набързо с Учителя и тръгва към дома си. Още по пътя знае, че страшното му предсказание вече се е сбъднало.

image
На всичко отгоре същия ден той предупреждава жена си да заключи добре вратата, защото тази нощ се пада да бъде убита с тъп предмет. Нахълтва вкъщи и я вижда на пода, заклана, потънала в локва кръв. От този момент нататък повече не влиза в този дом. Отива да живее в пълно усамотение в една колиба в квартала на дъновистите „Изгрева". И връща зестрата на Ангелина - три от най-хубавите къщи в София, на нейните близки.

Ангелина е голямата му любов, красива и много талантлива пианистка. Близките й я наричат Гела. Родена е в Мюнхен от майка еврейка и затова расте в Германия. Точно там среща за първи път младия авиатор Лулчев, който гостува на баща й генерал Станчо Радойков. (Генералът по-късно загива при атентата на 16 април 1925 г. в църквата „Света Неделя”.) Любовта между двамата пламва от пръв поглед. Но още в началото на връзката им той й разказва за жестоките си видения. Тя обаче приема с усмивка страховете му. Когато той за малко се връща от фронта, тъй като е ранен, двамата се венчават. Съвременниците на Гела разказват, че тя е една от най-елегантните дами в София. Дядо й по майчина линия е сараф и затова носи изключително скъпи обеци, гривни, пръстени, медальони с диаманти, перли, тюркоази. Освен на красотата и богатството й цяла София й завижда и заради това, че има щастлив брак.

Още докато учи в школата за летци в Лондон, Лулчев проявява невероятната си дарба да предсказва бъдещето, предричайки автомобилна катастрофа с британския премиер, който трябва да присъства на тържеството при връчването на дипломите им. Всички го чакат, но той не идва. Когато преподаватели и курсанти започват да се чудят какво става, Лулчев им обявява, че с него се е случило нещастие. Никой не му вярва. Скоро обаче пристига новината, че министър-председателят е катастрофирал и си е счупил крака.

Когато се връща в България, за ясновидските му способности бързо се разчува. Сближава се със Стамболийски, към него проявява интерес и цар Борис III. Младият авиатор прави хороскопи, открива подземни руди и води. Царят му се доверява и се вслушва в неговите съвети в продължение на 20 години - от 1923 до 1943. През пролетта на 1925год.  Лулчев го предупреждава, че се готви атентат срещу него. По време на атентата в църквата "Света Неделя" на 16 април 1925 г. царят отива на погребение на двама загинали пилоти и така спасява живота си.

След като остава вдовец, Любомир се отдава на книжовна дейност и посещава често своя учител Дънов. Лулчев е автор на 15 книги – поезия, проза, философски размисли за живота, а също така и теоретични трактати, свързани с “Бялото братство”. Една от най-ценните му книги е неговият дневник, който съдържа разговорите му с царя и с други известни общественици. Дневникът се води от 1938 г.

image


Това е годината, в която Борис III и Лулчев подновяват своите срещи. Погрешно е да се мисли, че Любомир прокарва пред царя политиката на Дънов и е негов говорител.  Запознати твърдят, че именно Лулчев съветва Борис да уволнява корумпирани министри и съдейства за назначаване на честни хора, като дава мнение по снимката или почерка на непознатите. Известни са случаи на измолено от него до царя помилване на доживотен затвор на 42-ма видни комунисти, осъдени на разстрел. Цола Драгойчева е сред тях. Близките й отиват при Лулчев и го молят за помощ. Той ходи на свиждане при нея, убеждава я да напише молба за помилване до царя поради това, че е бременна. Занася писмото при царя и той я помилва на доживотен затвор. След 9 септември 1944 г., от "благодарност", че е спасил живота й, извиква съветския посланик в т. нар. народен съд, за да поиска смъртната му присъда.

Когато научава, че се готви депортиране на българските евреи, Учителя Дънов вика Лулчев и му казва: „Кажи на царя, че ако пусне дори един евреин да изпратят в Полша, от теб, от семейството ти и от царското съсловие помен няма да остане.”

Никой не отчита и това, че като хуманист и съпруг на еврейка, той оказва влияние върху царя при спасяването на българските евреи. Никой не прочита внимателно и дневниците му, които той води тайно и от които се вижда истинската му роля в двореца. (Тези дневници видяха бял свят едва през 1990 г.). Преди да завършат разпитите на подсъдимите и се чуе думата на техните защитници, на 20 януари 1945 г. Политбюро на ЦК на БРП (к) има заседание за обсъждане присъдите на Първи и Втори върховен състав на Народния съд. Когато стига до името на довереника на монарха – дъновиста Любомир Лулчев, главният обвинител изтъква, че според него той не трябва да бъде осъден. Изтъква няколко аргумента. Първо, в книгите, които е писал през 1940 г., Лулчев се е обявил против изстъпленията. Второ, той представлява „куриоз” за двореца – не е получавал заплата, при царя е отивал само когато е бил повикван, застъпвал се е пред него за осъдени на смърт земеделци и комунисти.

image

Пред Народния съд разпитват Любомир за монарха. Тогава той показва своя дневник като доказателство, че в разговорите им няма нищо нередно. Разпитват Лулчев и за неговия произход...

Любомир Лулчев е от стария копривщенски Каблешков род чорбаджи Лулчо Каблешков Той въртял търговия с Египет и неговите кервани със стока обикаляли много страни. Единият от синовете му – Андрей е прекарал известно време като послушник в Зографския манастир в Света Гора. Той се среща с П.Р.Славейков в Цариград, след това се свързва с Левски. Установява се да живее в Оряхово на Дунава, където създава 21 революционни комитета. Андрей има четири деца: Христо, Коста, Екатерина и Иванка.
От тях Коста Лулчев поема пътя на баща си. Той е основател на Социалдемократическата партия в България и неин главен секретар. Избиран е за народен представител в няколко Народни събрания. През 1946г. е осъден  на 15 години строг тъмничен затвор. Умира през 1965 г., а имотите му са конфискувани от държавата.

Неговият брат Христо оставя потомство, чиито представители са живи и днес. Христо има 4 дъщери и 4 сина. Синовете му Любомир, Илия, Андро и Тодор имат интересни съдби.
Братът на Любомир Лулчев – Андро Лулчев, е безразсъдно буен. Едва 18-годишен участва като доброволец на фронта – сред ръководителите на Македоно-Одринското опълчение. Заедно с брат си Любомир, който е имал за съпруга еврейка, двамата са били ревностни борци за спасяването на българските евреи. Това обаче не пречи на Народния съд да го осъди и да му конфискува имотите.
Третият брат на Любомир – Тодор, е юрист и главен секретар на МВР. Без вина той също е осъден от Народния съд.
Илия Лулчев, четвъртият брат, е полковник от армията. През 1917 г. той заминава с параход за Русия, за да се сражава на страната на монархията. Умира от раните си в Петербург.
От синовете на Христо Лулчев само Тодор има живи потомци. От дъщерите му Мария, Иванка, Мика и Благовеста потомство оставят Мария и Мика.

Малко се знае, че:
Когато се очертава безсилие по даден проблем, службите на Хитлер търсят помощ от гадатели. И има сериозен български принос в тези сфери.
След преврата срещу Мусолини на 25 юли 1943 година никоя от тайните служби на Райха не дава дори приблизителен отговор на загадката къде е отведен Дуче. На 3 август Хитлер се обръща към Химлер да опита последната надежда - ясновидци и магове да открият приятеля му.
В това време самият Химлер се опитва да влезе във връзка с душите на мъртвите. За целта в специалното подземие на замъка във Вевелсбург той си има собствен олтар. Там си спомня за ликвидирания вече личен астролог на Хитлер Ернст Крафт. И за думите му, че големият маг на XX век живее в България. Казва се Петър Дънов. Но не може да разчита на него, защото бил обсебен от комунистическия Сатана. Но имал ученик - Любомир Лулчев. Химлер веднага изпраща един от „рицарите" си в България. Под пълна тайна българският гадател е докаран в хотела на Ванзее.

На 13 август, петък, всички са събрани в огромната заседателна зала. Пред двеста затворници ясновидци, гадатели, магове Химлер обявява: „Търсим изключително важна личност! Трябва да установите контакт с нея и да откриете къде е!" Настъпва неземна тишина. След 5-6 минути Любомир Лулчев прошепва едва чуто, но райхсфюрерът чува ясно: „Мусолини... Вие търсите Мусолини... Влизам в контакт с него... Бои се... Бои се, че до 3-4 дни ще го предадат на американците..."

Химлер е впечатлен. „Можете ли да установите местонахождението му?" - пита. Лулчев иска да остане сам, Райхсфюрерът на СС го отвежда в светая светих на духовния център - олтара си. Пред картата на Европа Лулчев затваря очи и поставя ръка на нея - движи я. По едно време спира. „Тук!" - отсича. Пръстът му сочи планинска местност в Италия. Удря часът на Отто Скорцени.

Любомир Лулчев се смята за писател, а автобиографичната му трилогия “С Христа” е доста популярна през 30-те години и особенно ценена в българските училища, където е считана за отлично възпитателно средство за подраства- щите. Част от книгите му са посветени на Индия, мистичната страна Шамбала и загадъчните Учители – Махатми /При адепта. /Окултна повест/. С., 1938 г. 2000 тир./, той издава общо 17 книги с огромен за времето тираж от над 45 000 броя:


Лулчев, Л. С Христа. Трилогия. С. Нова светлина “22”. 1998 г. 270 с. /автобиографична книга, 4 пъти преиздавана преди 1944 г./
Л.Лулчев. Тайните на дворцовия живот. Дневник. 1938 г. – 1944 г. СК Веселие.С., 1992 г.
Лулчев, Любомир. При адепта. /Окултна повест/. Варна, Алфиола. 2000 г. 64 с. Предговор Христо Маджаров. Второ издание./І-во 1938 г./
Лулчев, Л. Благословение. Роман. С., Репортер. 1999 г. 318 с. /І-во изд. 1940 г./
Лулчев, Любомир. Три приказки за млади и стари. Севлиево. Печ.Братство. 1942 г. 36 с. 2000 тир.
Майн-Ру. /псевдоним на Лулчев/ Кръстопът. С. печ. Венера. 1932 г. 31 с. 2000 тир. 7 лв.

image

използвани са материали от:

agnibg.net/index.php/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9B%D1%83%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2
pridvorni.blog.com/2007/08/11/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BB%D1%83%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2/
www.blitz.bg/article/24766




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Хубав постинг, Бвен,
12.03.2013 08:37
и много хора трябва да го прочетат.
цитирай
2. jivi93 - Прочетох с голям интерес
12.03.2013 10:15
Голяма Личност е бил тоя човек! Благодаря, че ни разказа за него.
цитирай
3. mitata67 - Благодаря за прекрасния постинг.
12.03.2013 11:26
Ако не бъркам, той има връзка и с Айнщайн. Ако е тъка и имате информация моля да споделите.Поздрави.
цитирай
4. kostas - Чуда си, кога ще удари и нашият час !!
12.03.2013 13:33
* Пръстът му сочи планинска местност в Италия. Удря часът на Отто Скорцени. *
цитирай
5. bven - На 1: Привет, Валя!
12.03.2013 20:11
Аз малко бях чела за него, но случайно видях в кн. Хеликон, че са обезценили за 2 лв книгата "Благословение", която е биографична и дава много непозната за нас информация. Оттам тръгна и желанието ми, макар и на кратко, да ви запозная с неговия живот, който би могъл да бъде пример на много българи - обикновени, а и по високите етажи на властта. Данни дори в статията - колкото щеш! Благодаря за гостуването.
Хубава вечер от мен и поздрави на Владая!
цитирай
6. bven - На 2: Живи, благодаря за коментара.
12.03.2013 20:19
наистина Л.Лулчев е бил голям човек и благородна душа - не случайно книгите му са били изучавани в училището. Затова пък "голямата" Цола добре се е показала какво представлява. И не само тя. Но всичко по своя път...
Поздрави!
цитирай
7. bven - На 3: mitata67, добре дошъл в тази любопитна страничка.
12.03.2013 20:37
Не знам дали Лулчев е имал връзка с Айнщайн, може би покрай Дънов е имало размяна на мнения, но...засега не виждам литература по въпроса. И понеже времето е наше , нищо чудно да се намери и такава информация. Има идея, че Лулчев е останал жив и някъде в Сибир е доживял дните си, в служба на специалните отдели на КГБ?! Понякога абсурдното е най-достоверно...
цитирай
8. bven - На 4: Ник, може би вече удря нашият час. Космосът ни е отредил специална роля...
12.03.2013 20:39
Новият век предполага нови енергии и нови методи, може би това чакахме от векове?
Поздрави!
цитирай
9. stela50 - Поздрави за постинга, Бвен !
13.03.2013 17:24
Чела съм и са ми разказвали за Любомир Лулчев,
но много харесах представянето на книгата
и богатата информация, разбира се.
Хубава вечер !
цитирай
10. bven - На 9: Благодарност и любов, приятелко!
13.03.2013 20:27
Аз също съм очарована от тази личност, одумвана, без да имаме информация да сравним какво се говори и какво е било всъщност. Дори неговите съвременници не са били наясно с истинската му дейност...Но сега са новите времена и новите исторически факти!
Хубава вечер и пак се отбивай!
цитирай
11. zvezdichka - Интересни и непознати
27.03.2013 12:41
неща могат да се прочетат в блога ти!
Поздрави!
цитирай
12. bven - На 11: Здравей, Звездичке,
04.04.2013 21:33
благодаря за оценката - понякога е по-приятно едно такова мнение, отколкото глас или нечия класация в блог.бг. Старая се когато мога, да показвам нещо , дори абстрактно, но истинско - трябва да се научим да приемаме всичко с мъдрост и спокойствие. Вселената и Земята от милиони години ни наблюдават - ние все си мислим, че по-хубави и умни от нас няма (вица за жабата, нали?).
Аз също пътешествам приятно из нашата родина с твоите снимки и пътеписи .
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14907226
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава